Päivä johtajana – uskalla tavoitella johtajan työtä
11.2.2013

Päivä johtajana – uskalla tavoitella johtajan työtä

Nuorkauppakamariviikolla kamarit tempaisevat ympäri Suomen parantaakseen nuorten mahdollisuuksia työelämässä Päivä johtajana -tempauksella. Amandat kertovat Tyttöjen talolla kesätöistä ja nettisivuilla esitellään joka päivä yksi Amanda-johtaja.


Noin kaksikymmentä kamaria ympäri Suomen toteuttaa viikon virallista tempausta, jossa yritysten ja erilaisten organisaatioiden johtajat ottavat yhden 17–20-vuotiaan nuoren tutustumaan työtehtäviinsä päiväksi.
Päivä Johtajana.png
Havis Amandan Nuorkauppakamari toteuttaa tempauksen hiukan toisin. Maanantaina amandat neuvovat nuoria tyttöjä kesätyön hakemisessa ja urasuunnittelussa Kalliossa sijaitsevassa Tyttöjen talossa. Tyttöjen talo tukee 10–28-vuotiaita tyttöjä tarjoamalla rauhallisen ympäristön, koulutusta, keskusteluryhmiä ja tukea sitä tarvitseville.

Maanantain kesätyöpäivän lisäksi jokaisena nuorkauppakamariviikon päivänä nettisivuilla haastatellaan yhtä työssään menestynyttä ja siinä johtajaksi asti edennyttä amandaa. Viisi erilaista näkökulmaa johtajuuteen kertovat kunkin naisen tarinan erilaisten johtajuuteen liittyvien kysymysten kautta.

Johtajuudessa tärkeintä ihmisyys

Ensimmäisenä johtajana nuorkauppakamariviikolla haastatellaan Heidi Toivolaa, joka toimii markkinointijohtajana alueenaan pohjoismaat & Baltia yrityksessä SCA Tissue Finland Oy. Heidin tuoteportfoliossa ovat Lotus -pehmopaperit.

Heidi Toivola on pitkän linjan nuorkauppakamarilainen ja toimi mm. Amandojen puheenjohtajana vuonna 2011. Hän kokee, ettei nuorkauppakamari ole suoraan auttanut häntä uralla eteenpäin, mutta toteaa:
- Nuorkauppakamarissa olen oppinut motivoimaan muita innostamisen kautta. Lisäksi olen oppinut juhlistamaan tiimin kanssa myös pieniä voittoja. Uskon olevani parempi esimies nuorkauppakamarikokemuksen ansiosta.

Jos Heidille annettaisiin kerä rautalankaa, josta pitäisi taitella johtajuutta kuvastava esine tai asia, muovaisi hän siitä ihmisen. Miksi?
- Johtajuuteen tarvitaan ihmisyyttä. Mielestäni pelkillä asioilla ja ra’alla faktalla ei voi olla hyvä johtaja. Siihen tarvitaan sekä faktaa että sydäntä, hän sanoo. Hetken mietittyään hän lisää:
- Kyllä, taivuttelisin Ihmisen isolla I:llä.

Mikä sitten on johtajan tärkein ominaisuus? Tässä vaiheessa Heidi huokaa ja väittää niitä olevan todella monia. Lopulta hän vetää yhteen muutaman tärkeimmistä:
- Johtajan pitää olla visionääri ja ymmärtää kokonaisuudet. Lisäksi on pystyttävä pitämään montaa lankaa käsissä samanaikaisesti. Asiasisällön osaaminen ei riitä, vaan on saatava erilaiset ihmiset ponnistelemaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Pitää osata olla sekä jämäkkä että laittaa sydämensä peliin.

Heidi Toivola on alle nelikymppinen ja jo johtoasemassa. Hänen mukaansa myös nuori aikuinen voi olla johtaja, mutta kokemusta tarvitaan.
- Nuorilla ei välttämättä ole kokemuksen tuomaa varmuutta ja työelämän tuntemusta. Kokonaisuuksien ymmärtämiseen menee aikaa ja siinä nuoret eivät aina pärjää kokeneemmille johtajille. Kokemus käytännössä tarkoittaa sitä, että on nähnyt jotain jo aiemmin ja osaa hyödyntää siitä opitut asiat toiminnassaan.

- Tärkeintä johtamisessa on kyetä pitämään lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä huolta yrityksestä ja sen henkilökunnasta.

10-vuotiaan Havis Amandan Nuorkauppakamarin teema on ”Vastuu vaikuttaa”. Heidi Toivolalle teema avautuu aktiivisuuden kautta:
- Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan työssä ja elämässä vastuuta ottamalla. Jos ei tee mitään, ei voi vaikuttaa.

**

Suomen Nuorkauppakamarit järjestävät virallisen Päivä johtajana -tempauksen yhdessä Tukikummit ry:n kanssa ja suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tukikummit ry on yhdistys, jonka tavoitteena on estää suomalaisia nuoria syrjäytymästä yhteiskunnasta.

Lisätiedot:

Havis Amandan Nuorkauppakamari
puheenjohtaja Lotta Soini
pres@havisamanda.com puh. 050-531 7810

Virallinen Päivä Johtajana –ohjelma:

Suomen Nuorkauppakamarit ry
puheenjohtaja Henna Väätäinen
henna.vaatainen@jci.fi puh. 044-510 6465

Lisätiedot virallisessa tempauksessa mukana olevista johtajista ja nuorista:
Riikka Kurhela,
riikka.kurhela@kumppania.fi, puh. 044 587 2446