banneri-ama-web-marras09.gif
Uutiset

Nuorkauppakamaritoiminnasta rohkeus yrittäjyyteen  13.2.2013


 

Nuorkauppakamariviikolla nettisivuilla esitellään yksi Amanda-johtaja päivässä. Tempaus on osa nuorkauppakamariviikon Päivä Johtajana -teeman toteutusta. Tänään esittelyssä yrittäjä-johtaja senaattori Suvi Nurme.

Päivä Johtajana.png
Suvi Nurme aloitti kamariuransa Järvenpäänseudun nuorkauppakamarissa, mutta innostui vuonna 2003 kuultuaan ajatuksesta perustaa naisten nuorkauppakamari Suomeen. Suvi on yksi Havis Amandan perustajajäsenistä ja on sittemmin toiminut mm. kamarin puheenjohtajana vuonna 2010. Viime vuonna hänen pitkä ja ansiokas kamariuransa sai kruunukseen senaattorin kunnia-arvon. Suvi tulee myös jatkossa olemaan läsnä toiminnassa senaattorinumerolla #70879.

Kamariura on osasyyllinen siihen, että Suvista tuli yrittäjä ja siten myös johtaja. Hänen yrityksensä House of Good Feelings tekee tapahtumatuotantoja yrityksille ja henkilöasiakkaille. Suvin mukaan nuorkauppakamariuralla oli merkittävä rooli hänen yrittäjän uransa alkamiseen.
- Nuorkauppakamaritoiminnassa on voinut hypätä kuilun reunalta turvallisesti mukaan mitä ihmeellisimpiin juttuihin. Se on antanut rohkeutta kokeilla uusia projekteja ja tehtäviä, joita ei olisi koskaan samalla tavalla voinut testata työpaikalla.

Entä onko nuorkauppakamarista ollut mitään hyötyä johtamiseen?
- Kamarissa oppii sytyttämään liekkiä ilman tulitikkuja, eli motivoimaan ilman rahallista palkkiota. Siitä on ollut paljon hyötyä. Motivoida voi muutenkin kuin rahalla.

Suvi on mielestään johtajana visionääri ja henkilö, joka pyrkii toimimaan yrityksessä myös hengennostattajana. Tärkeimmän johtajuuden opin hän on oppinut Amandojen puheenjohtajavuonna.
- Vastuun jakaminen on tärkeää. Puheenjohtajavuonna vertasin projekteja nuotioon, johon kannetaan klapeja (puita) usean henkilön toimesta, jotta liekki voi roihuta korkeana ja voimakkaana. Yksin kannetut klapit eivät tee isoa nuotiota. Työarjessa unohtaa usein delegoida ja oppina tuo on ollut yksi tärkeimmistä, hän toteaa.
Hetken aikaa mietittyään Suvi jatkaa:
- Puheenjohtajavuonna sain myös kiinni omasta filosofiastani paremmin ja opin soveltamaan sitä käytäntöön.

Johtajuus sinänsä on rohkeita valintoja. Edellä Suvi totesi saaneensa rohkeutta nuorkauppakamaritoiminnan kautta, mutta rohkeuden lisäksi tarvitaan muitakin vahvuuksia. Millaisina Suvi näkee oman roolinsa johtajana?
- En todellakaan ole strategikko, vaan enemmän ihmisjohtaja. Vahvuuteni on asioiden näkeminen poikkitieteellisesti. Yhdistän asioita joita ei ole olemassakaan.
Haastattelija putoaa tässä kohdassa kärryiltä. Mitä tarkoitat, Suvi?
- Minulla on rohkeutta yhdistää asioita, joita lähtökohtaisesti ei voi yhdistää. Näin saadaan yllättäviä ja upeita asioita aikaiseksi esimerkiksi yritykseni tapahtumatuotannoissa.
 
Jos Suvi saisi kerän rautalankaa, josta tulisi taitella johtajuutta kuvastava esine tai asia, hänen rautalangastaan hahmottuisi puu.
- Siitä tulisi sellainen hyvin luova puu: siinä olisi vahvat ja isot lehdet tiheiden oksien päässä, mutta myös paksut ja sotkuiset juuret. Juuret tarvitaan tietenkin, jotta voidaan oppia ja arvostaa myös historiaa.
Hihitellen Suvi lisää vielä:
- Sehän ei tietenkään olisi mikään normipuu, vaan todennäköisesti sekalainen risteytys montaa eri puulajia.

Suvi on yrittäjä ja vetää tiukalla aikataululla erilaisia projekteja vaativille asiakkaille. Mitä Amandojen vuoden 2013 teema ”Vastuu vaikuttaa” merkitsee yrittäjälle?
- Arjessa se tarkoittaa minulle kahta asiaa. Toisaalta voin kulkea asiakkaideni rinnalla ja auttaa heitä saavuttamaan elämyksiä. Toisaalta saan työllistää monia alihankkijoita ja siten auttaa myös heitä arjen pyörittämisessä.

Kuulostaa hienolta. Vastuullisuus on näköjään yrittäjä-johtajalle aivan muuta kuin pelkkää paperinkierrätystä ja joululahjarahojen lahjoittamista hyväntekeväisyyteen.
- Suurin osa alihankkijoistani on yksityisyrittäjiä, kuten minäkin. Tuntuu hyvältä, että pystyy antamaan leipää monelle muullekin kuin itselleen.
 

**

Suomen Nuorkauppakamarit tempaisevat nuorkauppakamariviikolla Päivä johtajana -projektilla, jossa annetaan nuorille mahdollisuus seurata johtajan päivää. Tempaus järjestetään yhdessä Tukikummit ry:n kanssa ja suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tukikummit ry on yhdistys, jonka tavoitteena on estää suomalaisia nuoria syrjäytymästä yhteiskunnasta.

Lisätiedot:

Havis Amandan Nuorkauppakamari
puheenjohtaja Lotta Soini
pres@havisamanda.com puh. 050-531 7810

Virallinen Päivä Johtajana –ohjelma

Suomen Nuorkauppakamarit ry
puheenjohtaja Henna Väätäinen
henna.vaatainen@jci.fi puh. 044-510 6465

Lisätiedot mukana olevista johtajista ja nuorista:
Riikka Kurhela,
riikka.kurhela@kumppania.fi, puh. 044 587 2446

 

Havis Amandan Nuorkauppakamari - Helsinki ry on Suomen ja Euroopan ainoa vain naisjäsenistä koostuva nuorkauppakamari. Vuonna 2013 kamari täyttää 10 vuotta. Nuorkauppakamari on kansainvälinen jäsentensä kehittymis- ja johtamiskouluttautumisjärjestö sekä kontaktiverkosto, joka vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnassa. Kehitämme yhteiskuntaa ja johtajuutta paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. www.havisamanda.com

 

<< Takaisin