banneri-ama-web-marras09.gif
Uutiset

Johtajan tähti loistaa ja sitä seurataan 14.2.2013


 

Torstaina vietetään ystävänpäivää kuin nuorkauppakamariviikon innoittamana. Amandojen jäsenistä koostetussa juttusarjassa esittelyvuorossa on viime vuonna kamarin puheenjohtaja toiminut Mari Silvennoinen.

Päivä Johtajana.png
Suomen Nuorkauppakamarien nimikkoviikolla Havis Amandan Nuorkauppakamari esittelee nettisivuilla yhden Amanda-johtajan päivässä. Ajatuksena on tuoda johtajaksi edenneiden kamarilaisten kokemuksia lähemmäs arkipäivää ja madaltaa kynnystä johtajuuteen. Tempaus on osa Amandojen nuorkauppakamariviikon Päivä Johtajana -teeman toteutusta.

Mari Silvennoinen on tehopakkaus, joka asuu Lahdessa perheensä kanssa. Mari toimii tällä hetkellä Lahden kaupungin elinkeinoyhtiössä LADEC:ssa projektipäällikkönä. Viime vuonna hän johti puheenjohtajana Havis Amandan Nuorkauppakamaria ja myös toimitusjohtajan ominaisuudessa Start-up yritystä Nomo Jeans, jonka toimisto ja liiketilat olivat Helsingissä. Uuden työn myötä sukkulointi kodin ja pääkaupungin välillä on helpottanut.

Miten johtajuus eroaa näiden kahden viimeisimmän työpaikkasi välillä?
- No näillä ei ole oikeastaan paljonkaan yhteistä. Nomolla vastasin firmasta, liiketoiminnasta, asiakkaista, alihankkijoista ja henkilökunnasta. Nyt johdan monimutkaista verkostoa ja monenlaisia kaupungin elinkeinotoiminnan toimijoita ja toimintoja, kertoo Mari.

Havis Amandan Nuorkauppakamari on yksi kamareista, jotka toteuttavat erilaisia nuorkauppakamariviikon tapahtumia. Virallisessa Päivä johtajana -tempauksessa, yritysten johtajat ympäri Suomen ottavat yhden 17–20-vuotiaan nuoren tutustumaan työtehtäviinsä päiväksi.
Millaisia vinkkejä Marilla olisi nuorelle, joka haluaa johtajan tehtävään? Mitä ominaisuuksia siihen tarvitaan?
- Hyvään johtajuuteen tarvitaan tutkimusten mukaan neljä keskeistä taitoa: kyky panna toimeen, kyky verkostoitua, kyky vaikuttaa sekä kyky ajatella strategisesti. Näiden kehittäminen on tarpeen, jos johtajan urasta haaveilee, sanoo Mari.

Mitkä näistä kyvyistä ovat sinulla parhaiten hallussa?
- Näistä neljästä olen ehdottomasti vahvimmillani strategisessa ajattelussa. Olen myös toimeenpanija, joten pystyn tunnistamaan kokonaisuudet ja toimimaan sekä ohjaamaan muita suunnitelmien mukaisesti.

Nuorkauppakamaritoiminta tarjoaa kehittymisen mahdollisuuksia kaikille näille neljälle taidolle. Marin mukaan kamarin jäsenyydestä onkin ollut ehdottomasti hyötyä omalle johtajan uralle. 
- Kamarissa voi harjoittaa ilman taloudellista riskiä omia kykyjään. Itsekin pyrin kehittämään erityisesti kykyäni verkostoitua ja vaikuttaa erilaisissa tehtävissä kamarissa.

Tärkeimpänä johtajuuden oppina Mari nostaa esiin sen, että kaikkia ihmisiä ei pidäkään yrittää johtaa. Mitä se tarkoittaa?
- Johtajuus jää helposti niin sanotusti päälle työpäivän jälkeen ja olen yrittänyt välillä kotiin tultuani johtaa miestä ja lapsiani. Perhettä ei voi johtaa, kotona pätevät eri lainalaisuudet.
 
Johtajuudessa tulee aika ajoin trendejä, jotka puhuttavat ja nousevat medioihin ja seminaariaiheisiin. Onko nyt mielestäsi meneillään jokin johtajuustrendi?
- Mielestäni tällä hetkellä puhutaan armo- ja arvojohtamisesta. Ne voisivat olla nousevia trendejä, sanoo Mari.
Arvojohtaminen kuulostaa helposti ymmärrettävältä, mutta mitä on armojohtajuus?
- Vanhan johtamisen koulukuntaisuudessa ei sallittu virheitä. Nykyään ne sallitaan ja uskotaan myös, että niistä voi oppia, hän sanoo.
Eli kyseessä on hieman amerikkalaistunut kulttuurinmuutos. USA:ssa pari konkurssia uralla on enemminkin meriitti.
- Juuri näin. Jos et ole koskaan epäonnistunut, et tiedä mistä puhutaan, vahvistaa Mari ja jatkaa vielä:
- Lisäksi toinen armojohtamisen puoli on armollisuus itseä ja työntekijöitä kohtaan.

Kaikilta nuorkauppakamariviikon haastatelluilta Amanda-johtajilta on kysytty rautalankakeräkysymys. Mari, jos saisit kerän rautalankaa, josta tulisi taitella johtajuutta kuvastava esine tai asia, mikä se olisi?
Tehokkaaseen tyyliinsä Mari tarvitsee vain sekunnin miettimisaikaa ja vastaa:
- Taittelisin tähden. Tähden sakarat ulottuvat pitkälle ja moneen suuntaan, se valaisee pimeällä ja tähteä seurataan mielellään. Hyvä johtaja tarjoaa kykyjä, tunnetta ja asioita, joita voi seurata. Hän toimii vastuullisesti, luottamuksen arvoisesti ja loistaa kuin tähti.

Vastuullisuus tulikin esiin jo tuolla edellisessä vastauksessa, mutta mitä Havis Amandan vuoden 2013 teema ”Vastuu vaikuttaa” merkitsee Mari Silvennoiselle johtajana?
- Minulle se merkitsee kollektiivista vastuunkantamista kaikista asioista. Kaikilla meillä on vastuu tarttua epäkohtiin, joita huomaamme ympärillämme. Epäkohdat eivät ole ”sen jonkun muun juttu”.  

**

Suomen Nuorkauppakamarit tempaisevat nuorkauppakamariviikolla Päivä johtajana -projektilla, jossa annetaan nuorille mahdollisuus seurata johtajan päivää. Tempaus järjestetään yhdessä Tukikummit ry:n kanssa ja suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tukikummit ry on yhdistys, jonka tavoitteena on estää suomalaisia nuoria syrjäytymästä yhteiskunnasta.

Lisätiedot:

Havis Amandan Nuorkauppakamari
puheenjohtaja Lotta Soini
pres@havisamanda.com puh. 050-531 7810

Virallinen Päivä Johtajana –ohjelma

Suomen Nuorkauppakamarit ry
puheenjohtaja Henna Väätäinen
henna.vaatainen@jci.fi puh. 044-510 6465

Lisätiedot mukana olevista johtajista ja nuorista:
Riikka Kurhela,
riikka.kurhela@kumppania.fi, puh. 044 587 2446

 

Havis Amandan Nuorkauppakamari - Helsinki ry on Suomen ja Euroopan ainoa vain naisjäsenistä koostuva nuorkauppakamari. Vuonna 2013 kamari täyttää 10 vuotta. Nuorkauppakamari on kansainvälinen jäsentensä kehittymis- ja johtamiskouluttautumisjärjestö sekä kontaktiverkosto, joka vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnassa. Kehitämme yhteiskuntaa ja johtajuutta paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. www.havisamanda.com

 

<< Takaisin