banneri-ama-web-marras09.gif
Uutiset

Johtajaksi omien epämukavuusalueiden kautta 12.2.2013


 

Nuorkauppakamariviikon tiistai starttasi aikaisin, kun kansallinen puheenjohtaja Henna Väätäinen kertoi SNKK:n Päivä johtajana -tempauksesta Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä. Amanda-johtajista esittelyvuorossa on Maria Ulvinen.

Päivä Johtajana.png
Havis Amandan Nuorkauppakamari toteuttaa nuorkauppakamariviikkoa esittelemällä joka arkipäivä nettisivuilla yhden amandan, joka kertoo työstään johtajana. Viisi erilaista näkökulmaa johtajuuteen kertovat kunkin naisen tarinan viihdyttävien kysymysten kautta.

Maanantaina amandat kävivät myös Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Tyttöjen talossa kertomassa nuorille tytöille kesätöistä ja työurasta. Tyttöjen talo on tarkoitettu 10–28-vuotiaille tytöille ja siellä kouluttaudutaan, keskustellaan ja tavataan muita tyttöjä ja aikuisia naisia luottamuksellisessa ilmapiirissä.

 

Ole oma itsesi

Maria Ulvinen toimii markkinointi- ja myyntijohtajana turvallisuusalalla toimivassa Falck Oy:ssä. Maria on Falck Oy:n johtoryhmän jäsen ja toimii myös Falck Nordic B2C-kehitysforumissa. Hän on toiminut työssä vasta vajaan vuoden, mutta omaa kokemusta myös myynnistä, konsultointipuolelta ja toimi myös yrittäjänä ennen nykyistä työtään.

Tie johtajan pallille ei ole ollut suoraviivainen ja Maria antaakin vinkkejä kaikille, jotka haaveilevat johtajan urasta:
- Johtajaksi päästäkseen täytyy mielestäni omata kunnolliset peripohjalaiset perusarvot ja tietenkin tehdä rutkasti töitä. Pitää myös tykätä siitä mitä tekee, hän sanoo.
- Täytyy uskaltaa mennä myös epämukavuusalueelle ja kehittää itseään omissa heikkouksissaan.
Ajatustauon jälkeen Maria lisää vielä jo kliseiseltäkin kuulostavan toteamuksen: ole oma itsesi. Hänen mukaansa parhaiten pärjää, kun ei esitä olevansa muuta kuin on.

Johtajuutta on vaikea kiteyttää yhteen tai kahteen asiaan. Kysyttäessä, mikä on johtajan tärkein ominaisuus, Maria miettii ja vastaa sitten:
- Moni asia on tietenkin tärkeää, mutta tunneälykkyys on ehkä ykkösominaisuus, joka johtajalla on oltava. Organisaatiossa pitää pystyä ymmärtämään ihmisiä, ei vain asioita. Kaikilla on erilaiset vahvuudet ja niitä täytyy osata lukea.
- Toiseksi tärkeintä on mielestäni johdonmukaisuus omassa työssä ja johtamisessa, hän lisää.

Seuraava kysymys saa aikaan raikuvan naurunremakan. 
- Mikä kysymys…, haastateltava nauraa.
Kysymys kuului, että jos Maria saisi kerän rautalankaa ja siitä pitäisi taitella johtajuus, niin mitä se johtajuus muistuttaisi.
- Siitä tulisi avain, kuuluu vastaus lopulta. Miksi?
- Johtajana täytyy olla avaimet kaikkeen, myös sellaiseen mitä ei osaa. Ei riitä, että osaa vain tiedolliseen puolen, vaan täytyy osata avata myös ihmisiä ja sata muuta asiaa kerralla. Itse asiassa rautalangasta tulisi varmasti avainnippu, jolla avata tarvittaessa lukot työpaikalla.

Suomen nuorkauppakamarit viettävät tällä viikolla nuorkauppakamariviikkoa. Maria on kiitollinen omasta harrastuksestaan, mutta aika yllättävästä syystä:
- Tulin mukaan toimintaan jo Amandojen toisena toimintavuotena 2004. Olen ollut aktiivinen nuorkauppakamarilainen aina erityisesti äitiyslomillani. Uskon, että sen ansiosta olen pysynyt kärryillä työelämästä ja aktiivisena myös äitiysloman ajan. Töissä ollessani en ole ehtinyt panostaa samalla tavalla toimintaan.
Maria on kahden pienen pojan äiti ja kuten moni muu nainen hänen iässään, hän joutuu pallottelemaan kodin, työn, harrastusten ja muiden kiireiden välillä. Ajattelutauon jälkeen mieleen tulee kuitenkin vielä toinenkin tärkeä asia
- Verkoston merkitys korostui erityisesti, kun toimin yrittäjänä ennen nykyistä työtäni, hän vielä lisää.

- Mielestäni on hyvä, että Amandojen teema ”Vastuu vaikuttaa” tarkoittaa muutakin kuin yrityksen kuoren kiillottamista. Omassa organisaatiossani se tarkoittaa mielestäni sitä, että pyrimme pitämään mahdollisimman hyvää huolta omista työntekijöistä.

- Organisaation sisäisellä viestinnällä on nähdäkseni yllättävän tärkeä rooli työntekijöiden hyvinvoinnista. Ihmisten täytyy tietää, mitä tekevät ja miksi. Vastuullinen yritys pitää huolta siitä, että jokainen on kartalla oman tehtävänsä vaikutuksista, hän toteaa.

Kiitos Maria Ulviselle haastattelusta.

Havis Amandan Nuorkauppakamari on yksi kamareista, jotka toteuttavat erilaisia nuorkauppakamariviikon tapahtumia. Noin 20 kamaria ympäri Suomen toteuttaa nuorkauppakamarin virallista Päivä johtajana -tempausta, jossa yritysten ja erilaisten organisaatioiden johtajat ottavat yhden 17–20-vuotiaan nuoren tutustumaan työtehtäviinsä päiväksi. Tempauksella pyritään parantamaan nuorten mahdollisuuksia työelämässä ja ehkäisemään syrjäytymisen vaaraa.

Suomen Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Henna Väätäinen oli tiistaiaamuna puhumassa virallisesta Päivä johtajana -tempauksesta MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Katso ohjelman taltiointi tästä:

Linkki MTV3 Katsomoon

**

Suomen Nuorkauppakamarit järjestävät virallisen Päivä johtajana -projektin yhdessä Tukikummit ry:n kanssa ja suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tukikummit ry on yhdistys, jonka tavoitteena on estää suomalaisia nuoria syrjäytymästä yhteiskunnasta.

Lisätiedot:

Havis Amandan Nuorkauppakamari
puheenjohtaja Lotta Soini
pres@havisamanda.com puh. 050-531 7810

Virallinen Päivä Johtajana –ohjelma

Suomen Nuorkauppakamarit ry
puheenjohtaja Henna Väätäinen
henna.vaatainen@jci.fi puh. 044-510 6465

Lisätiedot mukana olevista johtajista ja nuorista:
Riikka Kurhela,
riikka.kurhela@kumppania.fi, puh. 044 587 2446

 

Havis Amandan Nuorkauppakamari - Helsinki ry on Suomen ja Euroopan ainoa vain naisjäsenistä koostuva nuorkauppakamari. Vuonna 2013 kamari täyttää 10 vuotta. Nuorkauppakamari on kansainvälinen jäsentensä kehittymis- ja johtamiskouluttautumisjärjestö sekä kontaktiverkosto, joka vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnassa. Kehitämme yhteiskuntaa ja johtajuutta paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. www.havisamanda.com

 

<< Takaisin