JCI European Know-How Transfer 7.–11.10.2018 Bryssel, Belgia
8.10.2018

JCI European Know-How Transfer 7.–11.10.2018 Bryssel, Belgia

EKHT - jenna.jpg

JCI Europe järjesti tänä vuonna JCI European Know-How Transfer -ohjelman Brysselissä jo 14:ttä kertaa.

Ohjelma on vaihto-ohjelma, jossa nuoret johtajat pääsevät osallistumaan eurooppalaiseen päätöksentekoprosessiin viestimällä suoraan meppien kanssa ja toisaalta mepit pääsevät oppimaan niistä haasteista, joita nuoret johtajat ja yrittäjät kohtaavat. Ohjelma vahvistaa suhteita ja lisää ymmärrystä poliitikkojen ja nuorten johtajien välillä. Käytännössä ohjelmassa päästään ”varjostamaan” meppiä useammaksi päiväksi Euroopan parlamenttiin. Ohjelmaa mainostettiin Suomen Nuorkauppakamarien Vaikuttaja-Akatemiassa ja tiesin heti haluavani mukaan.

Ohjelman teemana oli tänä vuonna: ”Young Leaders Shape the Future of Europe”. Valmistautuminen ohjelmaan alkoi jo keväällä, jolloin kirjoitin teeman mukaisen hakemuksen ja otin yhteyttä valitsemaani meppiin ja kysyin häneltä ”varjostuspaikkaa” ohjelmaan. Valitsemani meppi oli Merja Kyllönen ja ilokseni hän suostui samoin tein ottamaan minut ”varjostajakseen”. Ohjelmassa oli tänä vuonna yli 40 osallistujaa kymmenestä eri Euroopan maasta ja meidän loistava kuuden hengen Suomi-porukkamme oli kolmanneksi suurin delegaatio.

Epävirallinen ohjelma alkoi lauantaina, jolloin kävimme pre-tourilla aurinkoisessa Bruggessä. Virallisempi osuus ohjelmasta alkoi sunnuntaina The Dominican -hotellissa, jossa tutustuimme muun muassa EU:n historiaan ja toimielimiin, JCI Europen toimintaan ja Step Up for Europe -kampanjaan sekä lobbaukseen European Youth Forumin johdolla. Jokaisena iltana oli yhteinen illallinen, joilla pääsimme tutustumaan muiden maiden osallistujiin ja jakamaan kokemuksiamme. Me suomalaiset kajautimme heti alkuun ilmoille Finlandian ja lauluperinne jatkui läpi viikon. Jos siis suomalaisilla on JCI Europessa maine laulajakansana, niin voitte syyttää meitä.

Maanantaina vierailimme aamupäivän tutustumassa Euroopan komissioon ja kuulimme komission näkemyksiä siitä, miten nuoret johtajat voisivat työskennellä yhdessä EU:n kanssa paremman tulevaisuuden puolesta. Iltapäivästä siirryimme kuuntelemaan paneelikeskustelua nuorten johtajien poliittisesta osallistumisesta Euroopassa ja teimme ryhmätöitä paneelikeskustelun perusteella. Erityistä mielenkiintoa ryhmässämme herätti Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin projekti, jossa he preppaavat poliitikkoja debattitaidossa ja järjestävät yhteisen julkisen debattitapahtuman poliitikkojen kanssa.

Ohjelman ehdottomasti odotetuin osuus pääsi alkamaan tiistaina, kun aloitimme kolmen päivän tutustumisen Euroopan parlamenttiin ja pääsimme tapaamaan ”varjostamamme” mepit. Aamu alkoi osallistujien yhteisellä tilaisuudella, josta meppien avustajat hakivat meidät mukaansa. Ja sitten juostiin! Olin arvannut mepin työn olevan kiireistä, mutta siltikin työn hektisyys pääsi yllättämään. Parlamentissa odottavat pitkät päivät, nopeat siirtymät ja aivot pitää pystyä naksauttamaan hetkessä asiasta toiseen. Voin vain ihailla. Kolmen päivän aikana pääsin seuraamaan äänestystä, kokousta, neuvottelua, puheita, yhteistyökumppanin esityksiä ja vilahtipa muutama lobbarikin näkökentässä. Pääsin jopa mukaan Antwerpeniin, missä Merja piti puheen Lounais-Suomen satamien järjestämässä tilaisuudessa. Nuorkauppakamarien verkostot ovat tunnetusti laajat ja tällä reissulla sattuikin yksi suomalainen senaattori vastaan. Näiden päivien seurauksena tiedän myös erinäisistä liikenteeseen ja sen tulevaisuuteen liittyvistä asioista enemmän kuin olisin voinut arvatakaan.

Minulle erittäin arvokasta antia ”varjostuksessa” oli mepin työhön tutustumisen lisäksi keskustelut vaikuttamisesta ja johtajuudesta, joita kävimme. Meille kamarilaisillekin tutut teemat luottamuksesta ja yhteistyöstä tulivat esille myös näissä keskusteluissa. Merja ja hänen avustajansa Helena ja Hannu ottivat minut mitä sydämellisimmin vastaan ja minulla oli ilo ja kunnia saada viettää useampi päivä heidän kanssaan. Erityisen kiitollinen olen siitä, miten moneen asiaan pääsin mukaan ja mitä neuvoja ja vinkkejä heiltä sain. Ja toki olen kiitollinen myös saamistani villasukista, jotka lämmittävät jalkojani tulevina talvipäivinä. European Know-How Transfer ei ollut ainoastaan parhaita kamarikokemuksiani vaan myös parhaita kokemuksiani ylipäätään ja suosittelen ehdottomasti ohjelmaa kaikille seuraavina vuosina.

 Jenna Flinck /Havis Amandan Nuorkauppakamari